Ο Ντενκτάς στον Νότο Η κανονικοποίηση της διχοτόμησης στην ελληνοκυπριακή πλευρά - Işık Kitabevi
Logo
Genres » Cyprus Books » Ο Ντενκτάς στον Νότο Η κανονικοποίηση της διχοτόμησης στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Ο Ντενκτάς στον Νότο Η κανονικοποίηση της διχοτόμησης στην ελληνοκυπριακή πλευρά


 

585.00 TL


Stock Statement

Mevcut
In stock, usually ships in 3 days.


 
Γρηγόρης Ιωάννου / Yabancı Dilde Kitaplar
Genre: Cyprus Books

[Τ]ο πολύ ενδιαφέρον και απομυθοποιητικό πόνημα του Γρηγόρη Ιωάννου φιλοδοξεί "να αρθρώσει μια γενική θεώρηση για το πώς κανονικοποιήθηκε η διχοτόμηση" στους Ελληνοκυπρίους, κατά τα τελευταία 25 -κυρίως 15- χρόνια, και έτσι να φέρει στο φως ένα κρυμμένο αλλά "κοινό" μυστικό των Ελληνοκυπρίων.
Το βασικό επιχείρημα του βιβλίου είναι ότι "η εδραίωση της διχοτόμησης" δεν ήταν "αυτόματη", ούτε συνέβη "πίσω από την πλάτη" των Ελληνοκυπρίων. Ίσως πιο "σημαντική ήταν η απώθηση από πολλούς των συνεπειών του ηχηρού Όχι" του 2004 και "η αδυναμία τους να επεξεργαστούν εναλλακτικές πρακτικές και άλλα σενάρια τα επόμενα χρόνια". Προσθέτει δε ότι "η απομυθοποίηση που επήλθε με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος σήμανε το τέλος της ομίχλης και μαζί και το τέλος της αθωότητας για όλους": εννοεί βέβαια για τους Ελληνοκυπρίους που πριν εμφανιζόντουσαν διεθνώς ως διαλλακτικοί, ενώ οι Τουρκοκύπριοι αδιάλλακτοι υπό τον Ραούφ Ντενκτάς (Rauf Denktas). Διευκρινίζει δε, ότι το σύνθημα "ο Ντενκτάς στον νότο" το φώναξαν οι Τουρκοκύπριοι "το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, αντιστρέφοντας έτσι τον εθνοκεντρισμό που εξέφραζε και υπηρετούσε ο Ραούφ Ντενκτάς και οι συνεργάτες του".
Αλέξης Ηρακλείδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων - Πολιτικής Επιστήμης: Θεωρίας και Ανάλυσης Συγκρούσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο

"Από μία κινηματική οπτική που έντεχνα συνδυάζεται με νηφάλιο αναστοχασμό, το βιβλίο εύστοχα θέτει τις κοινωνικοπολιτικές και ταξικές διαστάσεις της μετατόπισης αυτής, διαλύοντας τα τετριμμένα περί "ρομαντισμού" της εθνικής αφήγησης. Παρά την απαισιοδοξία της παρούσας κατάστασης, ο συγγραφέας επιμένει ότι το Κυπριακό παραμένει πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής και πολιτικής πάλης".
Νίκος Τριμικλινιώτης - Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

"Με τολμηρή και ρηξικέλευθη γραφή, ο συγγραφέας ανατέμνει ορισμένες από τις πιο δύσκολες πτυχές του πολιτικού πολιτισμού της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά και εν γένει του Κυπριακού στη σύγχρονα".
Θοδωρής Ρακόπουλος - Αναπλ. Καθηγητής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο του Όσλο

 
2. Hamur, karton, 2019
ISBN: 9786188430013