Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi - Işık Kitabevi
Logo

  • Kendime Düşünceler
    Marcus Aurelius
    Can Yayınları

    Batı felsefesinin tek filozof-imparatoru Marcus Aurelius, günüm&u... 

Türler » Edebiyat » Eleştiri-Kuram » Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi

Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi


 

160.00 TL


Stok Durumu

Mevcut değil
Bu kitap stoklarımızda bulunmamaktadır, istekte bulunarak getirilmesini ve haberdar edilmenizi sağlayabilirsiniz.


 
Gürsel Aytaç / Doğu Batı Yayınları
Tür: Eleştiri-Kuram

Zamana ve mekâna aidiyeti içinde dilin bireyselleşmesi yoluyla hayat ancak şeylerin birbiriyle ilişkisi içinde, yani yaşantı ilişkilerinden hareketle anlaşılır. Edebi - estetik yaratma ve anlam süreci içinde, yeniden kurgulanmış yaşantılar sayesinde belirsizin dünyası, varoluşun imkânları insanlığın önünde açılır. Böylece kişi, kelimelere değil, varlığın ta kendisine nüfuz eder.

Edebiyat bu oluşu, varlığı yaşamak, temaşa etmek için bir araçtır. Dünyayı algılama ve bilme tarzlarımızın değişmesine göre pek çok kez değişime uğrayan edebi formlar, tarzlar, diller ve üsluplar bu yaşantıların içeriği, özü hakkında birtakım hakikatleri sezdirirler. Kişi gerçekliğin hem şimdi ve buradaki hem de öncesiz ve sonrasız bir zamandaki sabit imgelerine, motiflerine, biçimlerine bu sayede temas eder.

İşte Genel Edebiyat Bilimi estetik ve poetik boyutları ihmal etmeden bütün bu edebİ yaratma ve anlama süreçlerine nüfuz etmek üzere zamanın bilimsel ve teknik ruhuna uygun olarak teşekkül etmiş bir çalışma alanıdır. Üslup ve metin çözümlemelerinden edebiyat estetiğine, edebiyat biliminin temel problemlerinden edebiyat akımlarına ve kuramlarına, tarihsel gelişimi içinde diğer disiplinlerle olan ilişkilere ve Doğu'nun ve Batı'nın klasikleri ile ulusal edebiyatların birbirleri üzerindeki etkileşimlerine kadar edebiyat hakkında genel bilgileri içeren bu son derece toparlayıcı ve yetkin çalışmasıyla Gürsel Aytaç, dil ve anlatılarda vücut bulan kurgusal gerçekliğin arka planına dair görüş ve tartışmaları okuyucunun dikkatine sunuyor.Karşılaştırmalı Edebiyatın işlevi, farklı dillerde yazılmış iki eseri konu, düşünce ya da biçim bakımından incelemek; eserlerin ortak, benzer ve farklı yapılarını tespit etmek; benzeşme ve farklılaşmaların nedenleri üzerine yorumlar yapmaktır. Karşılaştırmalı edebiyat bilimi araştırmaları, edebiyatın bir bütün olduğu görüşüne dayanır ve temelinde Goethe'nin "Weltliteratür" dediği dünya edebiyatı düşüncesi yatar. Bu da her şeyden önce farklı dil ve kültürlerin klasik eserlerinin insanlığın ortak edebiyat hazinesini yaratması demektir.

Ülkemizde ele alınmaya başlandığı ilk yıllardan itibaren bu konudaki bilgi ve birikimini sistemli bir şekilde kitaplarına aktaran Prof. Gürsel Aytaç'ın klasikleşen eserlerinden birisi olan "Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi" kitabı, Karşılaştırmalı Edebiyatın tarihçesini ve uygulanan yöntemlerini ayrıntılarıyla ele alıyor.

Oğuz Atay'ın "Tutunamayanlar"ı ile Stefan Zweig'ın "Dünya Fikir Mimarları"; Thomas Mann'ın "Buddenbrook Ailesi" ile Orhan Pamuk'un "Cevdet Bey ve Oğulları" kitapları üzerinden karşılaştırma örneklerini de içeren kitap, bu alanda çalışmak isteyen akademisyenler ve karşılaştığı metinleri farklı bir algıyla yorumlamak isteyen okurlar için temel bir eser niteliğinde.

 
1. Hamur, karton, 240 sayfa, 2017
ISBN: 9786055063917 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • Çikolata Çikolata - Daha Fazla Çikolata!
    Elie Tarrab
    İnkılâp Kitabevi

    HEP DAHA FAZLA ÇİKOLATA İSTEDİĞİNİZİ BİLİYORUZ!

    Bir Başka Dünyanın Çocukları Köpekler - Köpek Sahiplenmek ve Bakımı
    Banu Aydın
    İnkılâp Kitabevi

    Şüphesiz “hayvan” deyince aynı şeyi anlamıyoruz.