Ayakkabı Gurusu - NIKE'nin Yaratıcısının Yaşam Öyküsü - Işık Kitabevi
Logo
Genres » Ekonomi » İş Hayatı » Ayakkabı Gurusu - NIKE'nin Yaratıcısının Yaşam Öyküsü

Ayakkabı Gurusu - NIKE'nin Yaratıcısının Yaşam Öyküsü


 

299.00 TL


Stock Statement

Mevcut değil
Not in stock, you may request the book and you will be notified when it is arrived.


 
Phil Knight / Pegasus Yayınları
Genre: İş Hayatı

1963 yılında babasından elli dolar borç alarak ayakkabı satmaya başladı. Ve bugu¨n otuz milyar dolar değeri olan Nike’yi var etti.

Üniversiteden yeni mezun, genç ve anlam arayışı içerisindeki Phil Knight, babasından borç aldığı elli dolarla şirketini kurar. Misyonu ilk bakışta basit göru¨nu¨r: Japonya’dan yu¨ksek kaliteli ve du¨şu¨k maliyetli koşu ayakkabıları ithal etmek… Eski aracının bagajından ayakkabılarını satmaya başlayan Knight, ithalata başladığı ilk yılda sekiz bin dolarlık satış yapar. Ve bugu¨n artık Nike’nin yıllık satışı otuz milyar doları buluyor.

Start-up çağı sayılabilecek gu¨nu¨mu¨zde, Knight’ın başarısı bu¨yu¨k bir ders niteliği taşıyor. Ve şirketi Nike’nin o meşhur sembolu¨ artık bir logo olmanın da ötesine geçerek zarafetin ve gu¨cu¨n sembolu¨ne dönu¨şu¨p du¨nyanın hemen her yerinde, herkes tarafından tanınan az sayıdaki ikonlardan biri haline geldi… Bu sıradışı başarı hikâyesinin arkasındaki Phil Knight daima gözlerden uzak, gizemli bir figu¨r olarak kalmıştı. Fakat inanılmaz derecede şaşırtıcı, mu¨tevazı, dobra ve komik otobiyografisiyle onun hakkında birinci elden çok önemli bilgiler edinme fırsatı doğuyor. Ayakkabı Gurusu, Knight’ın yirmi dört yaşında sırt çantasını alıp du¨nya seyahatine çıkmasını ve yaşamla ilgili bu¨yu¨k sorulara yanıtlar aramasını, bu¨yu¨k bir şirketin çalışanı olmaktansa kabul görenin dışına çıkıp kendine ait bir hayali var etmesini konu ediyor. Bu su¨reçte aldığı bu¨yu¨k riskler, moral bozan başarısızlıklar, amansız rakipler ve aşılması imkânsız gibi göru¨nen engeller sonucunda da çok gu¨çlu¨ bir ruha sahip Nike doğuyor…

“İşte en sevdiğim kitaplardan biri… Başarıya giden yolun ne olduğunu enine boyuna anlatıyor. Bu yol karmaşık ve tehlikeli. Hatalarla, sonsuz mu¨cadelelerle ve fedakârlıklarla dolu. Knight’a bayılacaksınız.”

Bill Gates

“Geçen yıl okuduğum en iyi kitap Phil Knight’ın Ayakkabı Gurusu’ydu. Phil çok iyi bir hikâye anlatıcısı olmasının yanı sıra bilge, zeki ve rekabetçi bir adam.”

Warren Buffet

“Phil Knight’ı çocukluğumdan beri biliyorum ama bu kitabı okuyana kadar aslında onu gerçekten tanıyamamışım. Nike nadir bulunan, heyecan verici bir şirket. Bu zamana kadar Nike ürünleri kullansam da o meşhur logonun ardındaki yaratıcılık efsanesini, hayatta kalma gücünü ve zafer tutkusunu bilmiyordum. Sporla, ticaretle, başarı öyküleriyle ve serüvenlerle ilgilenen herkes bu kitabı okumalı.”

Andre Agassi

“Bu kitabı okurken yaptığı işe tutkun bir markanın, doğum sancılarından gu¨cu¨nu¨ tu¨m du¨nyaya ispatladığı ana kadar yaşadığı dönu¨m noktalarına tanık oluyorsunuz. Aslında roman gibi akıp gidiyor her şey, karşınızdaki bebek emekleyip ayağa kalkıyor ve tırnaklarıyla kazıyarak ru¨şdu¨nu¨ ispatlıyor. Ayakkabı Gurusu’nu okumak, Yu¨zu¨klerin Efendisi’ni okumak kadar keyifli ve heyecan verici.”

Complex

“Sıradışı bir kahramanın, sarsılmaz bir inanç ve kararlılığın, mu¨kemmeliyetçiliğin, bilgeliğin ve hatalardan ders çıkarma kabiliyetinin ne olduğunu anlatan bir kitap. Okudukça anlıyorsunuz ki Nike aslında bir mucize çocuk. Hayatta kalmayı başarmış olması inanılmaz. Ayakkabı Gurusu, onu okuyan herkese ilham verecek.”

Lisa Genova

“Okuduğum en iyi ekonomi kitapları ve otobiyografiler arasında Ayakkabı Gurusu açık ara en iyisiydi.”

Jim Cramer, CNBC

“Girişimcilik du¨nyasında bu kadar aydınlatıcı bir kitap daha önce yazılmadı. Bu¨yu¨leyici bir anı kitabı.”

Fareed Zakaria

“Macera dolu bir arayış, eğlenceli ancak tehlikeli dönemeçlerle dolu bir yol. Phil Knight’tan yaratıcılıkla ve yenilikçilikle ilgili öğrenecek çok şey var. Herkesin zihnine kazınan Nike logosunun yaratılış öyküsünü öğrenecek, topluma ayak uyduramayan bir grup ayrıksının nasıl eşsiz ve kalıpları yıkan bir güzelliği var ettiğini okuyacaksınız. Çizgi dışında hayalleri olan herkes için büyük bir kaynak.”

Michael Spence, Nobel ödu¨llu¨ ekonomist

“Nike’nin ilk yıllarına tüm detaylarıyla bakıyor, verilen mücadeleye ve direnişin gücüne hayran kalıyorsunuz. Knight’ın anıları beni bir roman gibi kahkahalara boğdu.”

Motley Fool

“Yalnızca başarıya giden yolun değil, o yolda gerekli olan motivasyonun da detaylı bir modeli karşınızda duruyor. Büyük bir hedefin peşinde koşarken akla hayale gelmeyen engellerle karşılaşmanın kaçınılmaz olacağının ve ne pahasına olursa olsun hayallerden vazgeçmemenin hikâyesi.”

Mic.com

“Nike’nin kurucusunun, gözlerden hep uzak kalmayı tercih etmiş o çekingen adamın zihnine yolculuk ettiren bir anlatı.”
Booklist

“Dünyanın en prestijli şirketlerinden birinin tarihine çok yakından bakma fırsatı… Markayı var eden, daha önce hiç duymadığınız karakterlerle tanışıp harika anılar dinleyeceksiniz.” ESPN.com
“Zorluklardan geçerek kazanılmış bilgelik çok kıymetlidir. Yolunuzu aydınlatacak bir şeylere mi ihtiyacınız var? Öyleyse bu kitabı okuyun.”

Portland Business Journal Review

“Ayakkabı Gurusu bir şans, metanet ve ustalık öyküsü. Bir avuç egzantrik karakter simya gibi bir güçle nasıl olduysa birbirini bulup Nike’yi var ediyor. Ortaya çıkan şeye baktıkça bu bir mucize diyorsunuz… İşte karşınızda Phil Knight, onunla baş başasınız, gizlemeye ihtiyaç duymadan her şeyi anlatıyor. Girişimcilikle ilgili ders niteliğinde deneyimlerini ve şirketini var etme sürecinde karşılaştığı engelleri paylaşması paha biçilemez. Bu kitap hakkında konuşacak çok şey var.”

Abraham Verghese, Gözyaşı Kapısı’nın yazarı

“Nike’nin kurucusu olan Phil Knight’ın yazdığı Ayakkabı Gurusu girişimciliğin, metanetin, tutkunun ve başarı için gereken sebatkârlığın muhteşem bir hikâyesi.”

Ivanka Trump

Du¨nyanın en etkili şirket yöneticilerinden biri olan PHIL KNIGHT, Nike firmasının kurucusudur. 1964 ve 2004 yılları arasında şirketinin CEO’su olarak görev yapan Knight, 2016’ya kadar da yönetim kurulu başkanlığı görevini yu¨ru¨tmu¨ş, sonrasında emekliye ayrılmıştır. Birleşik Devletler’in Oregon eyaletinde, eşi Penny Knight’la birlikte yaşamaktadır.

 
2. Hamur, karton, 432 pages, 2017
ISBN: 9786052991909