Eğitim ve Öğretim Yönetimi - Işık Kitabevi
Logo
Genres » Eğitim » Eğitim ve Öğretim Yönetimi

Eğitim ve Öğretim Yönetimi


 

360.00 TL


Stock Statement

Mevcut değil
Not in stock, you may request the book and you will be notified when it is arrived.


 
Ali İlker Gümüşeli / Pegem Akademi Yayınları
Genre: Eğitim

Gelişmiş ülkeler okul yöneticiliğinin eğitim ve öğretime liderlik edecek eğitsel ve yönetsel bir görev olduğu çoktan kabul etmişken Türkiye okul yöneticiliğinin öğretmenlikten farklı bir meslek alanı mı yoksa öğretmenliğin yanında yapılacak bir ek iş mi olduğu sorusunun cevabını hâlâ aramaya çalışmaktadır.

Millî Eğitim Bakanlığı okul yöneticiliğini öğretmen olan herkesin yapabileceği bir büro yöneticiliği gibi görmekte buna karşın üniversiteler ise yönetim teknikleri konusunda bilimsel olarak eğitilmiş öğretmenlerin başarabileceği bir bürokratik iş olarak kabul etmektedirler. Halbuki etkili okul müdürlüğü ne yönetim alanında hiç eğitim almamış herhangi bir öğretmenin yapabileceği basit bir büro yöneticiliğidir ne de sadece yönetim teknikleri ve insan ilişkileri alanında bilimsel eğitimden geçmiş öğretmenlerin yapacağı sıradan bürokratik bir görevdir. Etkili okul yöneticiliği yönetim teknikleri ve insan ilişkileri ile birlikte öğrenme ve öğretme alanında da üst düzeyde yeterlilik kazanmayı zorunlu kılan bir “öğretim liderliği”dir.

Okul müdürlerinin eğitim ve öğretime yönelik rollerinin en can alıcı bölümü eğitim ve öğretim süreçlerini yönetmekle ilgili olanlardır. Okul müdürleri öğretim liderliği kapsamında yer alan bu rollerinden bir kısmını doğrudan eğitim ve öğretim etkinliklerinde görev alarak gerçekleştirirken diğerlerini eğitim ve öğretim etkinliklerini destekleyerek, kolaylaştırıcı politikalar belirleyerek, ortamlar oluşturarak yerine getirirler.

Dolaylı roller öğretmenlerin iş birliği yapmalarının sağlanması, işgörenlerin güdülenmesi, yönlendirilmesi, gerekli kaynakların sağlanması vb. gibi destekleyici rollerdir. Doğrudan liderlik rolleri ise genellikle fiilen öğretmen ve zaman zaman öğrencilerle birlikte çalışarak başarılabilecek türden rollerdir. Bu roller içerisinde en temel olanları eğitim ve öğretimi yönetme, öğrenci ilerlemesini izleme, öğretmenleri denetleme ve değerlendirmedir.

Bu kitap, okul müdürlerinin doğrudan öğretim liderliği rolleri kapsamında yer alan temel çalışma alanlarında okuyucuyu bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır.

 
2. Hamur, karton, 448 pages, 2014
ISBN: 9786053647195