Tarih: Sondan Bir Önceki Şeyler - Işık Kitabevi
Logo
Genres » Tarih-İnceleme » Tarih: Sondan Bir Önceki Şeyler

Tarih: Sondan Bir Önceki Şeyler


 

185.00 TL


Stock Statement

Mevcut
In stock, usually ships in 3 days.


 
Paul Oskar Kristeller, Siegfried Kracauer / Metis Yayınları
Genre: Tarih-İnceleme

Siegfried Kracauer "son, nihai şeyler"in felsefi veya teolojik sistemler aracılığıyla kavranabileceğine inanmaz: Bu nedenle dikkatini "sondan bir önceki şeylere dair geçici bir içgörü kazanmaya" yöneltmiştir. Tarih tam da geçici karakteriyle ilgisini çeker onun; "hâlâ bir isimden yoksun oldukları için gözden kaçırılan ya da yanlış yargılanan hedefleri ve varlık tarzlarını ihya etme" yönünde derin bir arzu duyar. Kracauer'in bu son dönem çalışmasını görünüşte çok farklı sorunlarla uğraşan ilk çalışmalarına, özellikle de fotoğraf ve film hakkındaki çalışmalarına bağlayan da budur. Fotoğrafın tam bir sanat olmayışı gibi tarihin de tam bir bilim olmadığında ısrar eder ve bu karşılaştırmadan kayda değer saptamalar çıkarır. 

Bu klasikleşmiş yapıt bir tarih felsefesi veya metodolojisi sunmaya çalışmıyor; her tarih kavrayışının yüzleşmek zorunda kalacağı sorunlar üzerine son derece parlak bir zihnin düşüncelerini sergiliyor. Yapıt, Kracauer'in ölümünden sonra yakın arkadaşı Prof. Kristeller tarafından tamamlanıp kitaplaştırılmıştır.

YAZARLAR HAKKINDA: SIEGFRIED KRACAUER: (1889-1966) Alman yazar, gazeteci, sosyolog, film kuramcısı. Frankfurt'ta doğan Kracauer 1920'ye kadar mimar olarak çalıştı. 1920'de dönemin önde gelen liberal gazetesi Frankfurter Zeitung'a yazmaya başladı. 1933'te Paris'e, 1941'de de ABD'ye iltica etti. Kracauer'in öncü bir kültür eleştirmeni ve sosyolog olarak oynadığı rol ancak son otuz yıl içinde hak ettiği biçimde değerlendirilmeye başlamıştır.

 
256 pages, 2014
ISBN: 9789753429290