Hruşçov'un Yalanları (SBKB(B) 20. Kongresinde Yapılan Suçlamalar Hakkında) - Işık Kitabevi
Logo
Genres » İnsan ve Toplum » Siyaset Sosyolojisi » Hruşçov'un Yalanları (SBKB(B) 20. Kongresinde Yapılan Suçlamalar Hakkında)

Hruşçov'un Yalanları (SBKB(B) 20. Kongresinde Yapılan Suçlamalar Hakkında)


 

245.00 TL


Stock Statement

Mevcut
In stock, usually ships in 3 days.


 
Grover Furr / Yordam Kitap
Genre: Siyaset Sosyolojisi

SBKP(B) Genel Sekreteri N. S. Hruşçov'un (Kruşçev), Partinin Şubat 1956'da toplanan XX. Kongresindeki bir gizli oturumunda yaptığı konuşma, tüm dünyada dikkatleri üzerine çekti. Hruşçov, yaptığı bu uzun konuşmada, partinin önceki lideri Josef Stalin'in adı etrafında bir kişi kültü, bir çeşit putlaştırma oluşturulduğunu, Stalin'in hak etmediği şekilde yüceltildiğini, devleti ve partiyi tek başına ve keyfi şekilde yönettiğini, çok sayıda adanmış sosyalisti "halk düşmanı" ilan ederek ortadan kaldırdığını dile getiriyordu. Dünya sosyalist çevrelerinde şaşkınlıkla karşılanan konuşmayı Batılı çevreler "tarihsel bir olay" olarak karşılamıştı. Örneğin Londra'da yayınlanan The Telegraph gazetesi, raporu "XX. Yüzyılın en etkili konuşması" olarak tanımlamıştı.

ABD New York'taki Montclair State University öğretim üyesi Prof. Grover Furr, bu kitapta Hruşçov'un bu konuşmalardaki iddialarını tek etek ele alıp yorumluyor, Hruşçov'un iddialarının çoğunda açıkça yalan söylediğini sergiliyor ve şu soruya ulaşıyor: XX. yüzyılın (belki de tüm zamanların!) en etkili konuşması yoksa bir kandırmacanın mı ürünüydü? Bugüne kadar açılmış Sovyet arşivlerini de ayrıntılı olarak tarayan Furr, Türkiyeli okurların haberdar olmadığı pek çok belgeye başvuruyor. Lenin'in "vasiyeti"nden, 1938 yargılamalarına, II. Dünya Savaşı'ndan parti organlarının tutanaklarına kadar çok sayıda olguyu detaylı olarak inceleyen Furr, kitabında Hruşçov'un anılan konuşmasının tam metni ile başka bir çok belgeye de yer veriyor.

 
2. Hamur, karton, 480 pages, 2011
ISBN: 978-605-5541-44-6