Öteki Tanrılar Alevi ve Bektaşi Mitolojisi - Işık Kitabevi
Logo
Genres » Din-Mitoloji » Mitoloji » Öteki Tanrılar Alevi ve Bektaşi Mitolojisi

Öteki Tanrılar Alevi ve Bektaşi Mitolojisi


 

155.00 TL


Stock Statement

Mevcut değil
Not in stock, you may request the book and you will be notified when it is arrived.


 
Ertuğrul Danık / İmge Kitabevi Yayınları
Genre: Mitoloji

Son yılların güncelliğini yitirmeyen konularından Alevilik ve Bektaşilik ile ilgili gerek iletişim araçlarında yürütülen tartışmalara ve gerekse yayımlanan çok sayıdaki kaynağa bakıldığında, Anadolu coğrafyasının bu hoşgörülü kültürüyle ilgili net bir çizginin yakalanabildiğini söylemek oldukça güçtür. Bugüne kadar Alevilik ve Bektaşilik tanımı yeterince yapılamadığı gibi, okuyucuya konuyla ilgili doyurucu bilgiler de sunulamamıştır.

Arkeoloji ve Sanat Tarihi disiplini bilgilerini, uzun yıllardan bu yana yaptığı yüzey araştırmalarından elde ettiği veriler ve tarihi kaynaklarla harmanlayan Ertuğrul Danık, çok tartışmalı bu konuya farklı bir boyuttan yaklaşarak Alevilik ve Bektaşilik kültürünü ve bu kültürün birikim alanlarını inceliyor.

Alevi ve Bektaşi mitlerinin kaynak ve kökenleri ile "bilinçaltı birikimleri" konusunda irdelemelerin yapıldığı Öteki Tanrılar'da, günümüzdeki tek tanrı inancının yanında, tanrısal kimlik verdiğimiz ya da tanrısallaştırmaya çalıştığımız kahramanların ya da farklı bir deyimle öteki tanrıların, bizleri hangi kültür birikimlerine ve öncül kahramanların yaptıkları eylemlere taşıdığına tanık oluyoruz. Böylece, yazarının da belirttiği gibi, kaynağını "Proto Alevilik"ten alan günümüz Alevi ve Bektaşi kültürünün, tarihsel süreç içindeki değişimini ve gelişimini izlemek konusundaki farklı bir açılımı da yakalıyoruz.

 
2. Hamur, karton, 198 pages, 2006
ISBN: 975-533-465-3