Siyah İktidarı - Işık Kitabevi
Logo

  • Yöneterek Yönetilerek Yaşamak
    Osman Ata Ataç
    Efil Yayınevi

    İşletmeciliğin meslek tarifi yapılmamış, bilgi ve beceri olarak işletmeci olmak için ne la... 

Türler » Siyaset » Siyah İktidarı

Siyah İktidarı


 

160.00 TL


Stok Durumu

Mevcut değil
Bu kitap stoklarımızda bulunmamaktadır, istekte bulunarak getirilmesini ve haberdar edilmenizi sağlayabilirsiniz.


 
Stokely Carmichael / Dipnot Yayınları
Tür: Siyaset

Irkçılık nedir? Bu sözcük, yüzyıllar boyunca milyonlarca siyah insanın günlük gerçekliğinde karşılık bulsa da –belki de bu gerçekliğin olağan sayılmasından ötürü pek seyrek tanımlanmıştır. “Irkçılık” sözcüğü, bize göre, ırksal bir grubu boyunduruk altına almak ve onun üzerindeki denetimi sürdürmek gayesiyle, ırk göz önünde tutularak alınan kararlar ve yürütülen politikalar anlamına geliyor. Bu ülkenin siyahlara karşı uyguladığı tutum hep bu olagelmiştir.

Irkçılık hem açık hem örtüktür. Birbiriyle yakından ilişkili iki biçimde görülür: Bir, beyaz bireylerin siyah bireylere karşı olan davranışları; iki, beyaz cemaatinin tamamının siyah cemaatine karşı tutumu olarak. Biz bunlardan ilkine bireysel ırkçılık, ikincisine ise kurumsal ırkçılık diyoruz.

– Stokely Carmichael

Carmichael kısa sayılabilecek hayatını, kesintisiz bir arayış hali ve kendini baştan yaratma çabası içinde geçirir. Medeni haklar mücadelesi için, Siyahların güçlenmesi için, Panafrikanizm için yaptıkları unutulmaz. Siyahların öz-gururu, öz-sevgisi, öz-saygısı hakkında söyledikleri ve bizzat bunların cisimleşmiş hali olması, Siyahların beden dilinden müziğe, sinemaya ve edebiyata kadar varoluş, eyleyiş ve düşünüş biçimlerini etkilemiştir. Daha önce belki de hiç kimse ırkçılık ve Beyaz İktidarı hakkında onun kadar açık konuşmamıştı.

Stokely Carmichael’ın yazı ve konuşmalarından oluşan kitaptaki metinler, onun bu arayışının ve mücadelesinin bir izleğini sunuyor.

 
2. Hamur, karton, 219 sayfa, 2019
ISBN: 9786052318454 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • Çikolata Çikolata - Daha Fazla Çikolata!
    Elie Tarrab
    İnkılâp Kitabevi

    HEP DAHA FAZLA ÇİKOLATA İSTEDİĞİNİZİ BİLİYORUZ!

    Bir Başka Dünyanın Çocukları Köpekler - Köpek Sahiplenmek ve Bakımı
    Banu Aydın
    İnkılâp Kitabevi

    Şüphesiz “hayvan” deyince aynı şeyi anlamıyoruz.