Philothei Parerga - Bir Allahseverin Meşgaleleri - Işık Kitabevi
Logo

  • Ömrümü Yedi Kadınlar
    Yudum İşbecer
    Eksik Parça Yayınları

    Kendine has üslubuyla yeni bir yazar ve öyküleri okuyucuyla buluşuyor...
    "&Uu... 

Türler » Edebiyat » Roman » Philothei Parerga - Bir Allahseverin Meşgaleleri

Philothei Parerga - Bir Allahseverin Meşgaleleri


 

180.00 TL


Stok Durumu

Mevcut değil
Bu kitap stoklarımızda bulunmamaktadır, istekte bulunarak getirilmesini ve haberdar edilmenizi sağlayabilirsiniz.


 
Nikolaos Mavrokordatos / İstos Yayıncılık
Tür: Roman

1715 yılında Sultan 3. Ahmet tarafından Eflak hospodarı olarak atanan ve Avusturyalılara esir düştüğü kısa bir dönemde kesintiye uğramakla birlikte 1730'daki vefatına kadar vazifesini sürdüren Nikolaos Mavrokordatos [İslerletzade Nikola], çokdilli toplumu ve gelişen uluslararası ilişkileriyle 17-18. yüzyılların Osmanlı İmparatorluğu'nda dil ve diplomasi yetenekleriyle önemli konumlara gelen "Fenerli Rumlar" entelektüel çevresinin bir üyesidir.

Nikolaos Mavrokordatos'un, ilk elyazması 1719'a tarihlenen, "Philothei Parerga / Bir Allahseverin Meşgaleleri" eseri kurgusundaki özgünlük, ele aldığı konuların yakıcı güncelliği, dilinin zarafeti ve ustalığıyla birlikte "Çağdaş Yunan Edebiyatının roman türündeki ilk denemesi" kabul edilir. Olayların 1715 civarında İstanbul'da cereyan ettiği, açıksözlülüğü ve cüretkâr görüşleriyle günümüz okuyucusunu şaşırtabilecek bu eser esnek yapısı içine bir mektup, politika, ahlak ve tarih üzerine tartışmalar, polisiye bir dava, kısa denemeler ve dönemin bazı önde gelenlerine yönelik eleştiriler alacak şekilde inşa edilmiştir. Bu eşsiz metin Fenerli Rumların Osmanlı politikası ve Batı ile Doğu arasındaki kültürel ilişkiler hakkındaki fikirlerine ışık tutmasının yanı sıra Sultan 3. Ahmet ya da İsveç Kralı 12. Şarl gibi dönemin hükümdarlarının canlı betimlemelerini yapar, bizi mahpushane ve zindanların derinliklerine indirir, Boğaz manzaraları içinde dolaştırır, geleneksel olarak aklıselimi temsil eden kayıkçı motifini kullanarak bir sandalın üzerinde Haliç'i gezdirir, Osmanlı'nın ilahiyat tartışmaları ve lalelere olan tutkularını teyit ve Payitaht'ta beraber yaşayan milletleri tasvir eder.

Lale Devri'nin, Aydınlanmacı hissiyat ve telakkisi içinde Doğu ve Batı'nın gündelik hayatı, felsefesi ve siyasetine ferasetle bakıp, modern filmlerin ucu açık finalleri gibi, okuyucunun sonunu tahmin etmek durumunda kalacağı, hayattan bir kesit olarak açılıp kapanır.

 
2. Hamur, karton, 222 sayfa, 2020
ISBN: 9786054640669 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • Çikolata Çikolata - Daha Fazla Çikolata!
    Elie Tarrab
    İnkılâp Kitabevi

    HEP DAHA FAZLA ÇİKOLATA İSTEDİĞİNİZİ BİLİYORUZ!

    Bir Başka Dünyanın Çocukları Köpekler - Köpek Sahiplenmek ve Bakımı
    Banu Aydın
    İnkılâp Kitabevi

    Şüphesiz “hayvan” deyince aynı şeyi anlamıyoruz.