Hürriyete Doğru - Işık Kitabevi
Logo
Türler » Genel Konular » İnceleme-Araştırma » Hürriyete Doğru

Hürriyete Doğru


 

200.00 TL


Stok Durumu

Mevcut değil
Bu kitap stoklarımızda bulunmamaktadır, istekte bulunarak getirilmesini ve haberdar edilmenizi sağlayabilirsiniz.


 
Orhan Gökdemir / A7 Kitap
Tür: İnceleme-Araştırma

Rus popizmi-Narodnizm bir tarım devrimi ideolojisiydi. Otokrasinin kaldırılmasından ve toprağın köylüye verilmesinden yanaydılar. Kapitalizmin Rusya'da arızi bir şey olduğuna inanıyor, bu nedenle de devrimci güç olarak köylüyü  görüyorlardı. '' Halka doğru'' giderken gerçekte gittikleri halk, köylülerden ibaretti. Büyük çaresizliktir. Çaresizlik, silaha sarılmak şeklinde nüksetti. Yenilince daha örgütlü gitmeyi denediler. Olmayan bir halk için ölmeyi  göze almışlar, tereddütsüz ölüme atılmışlardı. Halk yaratma girişimidir, müthiştir.

''Narodizm''bir başlangıç sayıyoruz. Ekim Devrimi'nin kökeninde ''Narodnik'' hareket var. Sadece Ekimcileri değil, Çin'i de etkilediler. ''Halka doğru” gitmek zamanın ana eğilimiydi. Bizdeki karşılığı Jön Türk hareketidir. Çabaları 1908 Devrimi ile taçlanmıştır ve esası ''halka doğru'' gitmektir. 1908'de padişahı alaşağı edenlerin yönü Hürriyete Doğru'dur.

Demek ki ''Narod'', ''Halk'', meselenin esasıdır. Fransız Devrimi ile keşfedildi, Rusya'da yeniden tanımlandı, Ekim Devrimi'ne evrildi. Çin'e sıçradı, paltosundan Maoculuk çıktı. Osmanlı'ya nüfuz etti, ''Hürriyet'in ve Cumhuriyetin sebebidir.

Bütün bunların arkasında aşağı yukarı iki yüz yıllık bir sosyal-siyasal esinti var. Büyük Fransız Devrimi, Ekim Devrimi, Türk Devrimi hepsi o esintinin ürünü ve tezahürüdür. Artık hepsini bir saymamız ve bağlantılarını daha sağlam kurmamız için yeterli delillerimiz var. Bu devrim esintidir...

''Hürriyete Doğru'' o esintiyi yakalama denemesidir.

 
2. Hamur, karton, 274 sayfa, 2020
ISBN: 9786057667267 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • Çikolata Çikolata - Daha Fazla Çikolata!
    Elie Tarrab
    İnkılâp Kitabevi

    HEP DAHA FAZLA ÇİKOLATA İSTEDİĞİNİZİ BİLİYORUZ!

    Bir Başka Dünyanın Çocukları Köpekler - Köpek Sahiplenmek ve Bakımı
    Banu Aydın
    İnkılâp Kitabevi

    Şüphesiz “hayvan” deyince aynı şeyi anlamıyoruz.