Uygarlığın Doğuşu (Yakındoğu'da Avcılık ve Toplayıcılıktan Tarıma Kentlere ve Devlete Geçiş) - Işık Kitabevi
Logo

  • Yitik Adanın Öyküsü
    Jose Saramago
    Kırmızı Kedi Yayınevi

    Anneannem Dans Kraliçesi
    Muzaffer İzgü
    Bilgi Yayınevi

    Anneannesinin her özelliğiyle ayrı bir serüven yaşayan Metin, yeni bir şey daha öğ... 

Türler » Tarih-İnceleme » Uygarlığın Doğuşu (Yakındoğu'da Avcılık ve Toplayıcılıktan Tarıma Kentlere ve Devlete Geçiş)

Uygarlığın Doğuşu (Yakındoğu'da Avcılık ve Toplayıcılıktan Tarıma Kentlere ve Devlete Geçiş)


 

335.00 TL


Stok Durumu

Mevcut
Stokta mevcut, ortalama 3 günde kargoya verilir.


 
Charles Keith Maisels / İmge Kitabevi Yayınları
Tür: Tarih-İnceleme

Meslek yaşamı ilginç bir gelişme gösteren Charles Keith Maisels, fotoğrafçılık eğitimi gördükten sonra dünyanın dört bir yanını gezdi. Daha sonra merakları kendisini akademik derinliklere sürükledi: Çinçe ve coğrafya çalışmaya yöneldi, İndüs ve Mezopotamya uygarlıklarını karşılaştıran, ideoloji ile kozmolojinin ilişkisini araştıran (basılmamış) çalışmalar yaptı. Sonunda, Edinburgh Üniversitesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nde "Mezopotamya'da Toprağa Yerleşmenin, Tarımın ve Kent Devleti'nin Kökenleri" konusunda (1984'te basılan) doktora tezini tamamladı. Bu çalışmasında, Asya Tipi Üretim Tarzı kavramına netlik ve evrensellik kazandırma yolunda (Batı uygarlığına açılan "kent devleti" örgütünün karşıtı bir yapıya sahip gördüğü) "köy devleti" kavramını bilim dünyasına sundu.

Uygarlığın Doğuşu adlı yapıtında ise, denebilir ki insanlık tarihinin belkemiğini oluşturan, "avcılık ve toplayıcılıktan tarıma, oradan kentlere ve devlete geçiş" evrelerini Mezopotamya'da gerçekleşen bu geçiş dönemini incelemektedir. Bunu zengin bir görsel malzeme (65 şekil, 22 harita, 14 çizelge) desteğiyle yaparken tarıma, kentlere, devlete geçişle ilgili kuraklık, fetih, tabakalaşma, sulama, nüfus gibi görüşlere meydan okumakla kalmayıp, bunların yerine ekoloji, yüksek taban suyu, nüveleşme, yatay ilişkilerden dikey ilişkilere geçiş, konik klan yapısı gibi özgün açıklamalar ileri sürmektedir.

Uygarlığın Yakındoğu'da doğuşunun taslağını, ekolojinin, tarihin, arkeolojinin ve etnoğrafyanın verilerini çapraz denetimden geçirererk çizmektedir. Bunu o derece başarıyla kotarmaktadır ki, Londra Arkeoloji Enstitüsü Başkanı David R. Harris "hem bilginlere, hem konunun uzmanı olmayanlara seslenebilen" yapıtının, alanında bir tour de force (güç gösterisi) olduğunu rahatlıkla yazabilmektedir.

Yapıtın sonundaki 46 sayfalık (1000'in üzerinde) kaynakça, çalışmanın gücünü göstermesi yanı sıra, insanlık tarihiyle ilgili araştırma yapmak isteyenlerin yararlanabileceği zengin bir hazine niteliği taşımaktadır.

 
1. Hamur, karton, 640 sayfa, 1999
ISBN: 975-533-265-0 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • Çikolata Çikolata - Daha Fazla Çikolata!
    Elie Tarrab
    İnkılâp Kitabevi

    HEP DAHA FAZLA ÇİKOLATA İSTEDİĞİNİZİ BİLİYORUZ!

    Bir Başka Dünyanın Çocukları Köpekler - Köpek Sahiplenmek ve Bakımı
    Banu Aydın
    İnkılâp Kitabevi

    Şüphesiz “hayvan” deyince aynı şeyi anlamıyoruz.