Tutankamon (En Ünlü Mısır Firavunu) - Işık Kitabevi
Logo

  • Minimalizm - Anlamlı Bir Yaşam
    Joshua Fields Millburn, Ryan Nicodemus
    Eksik Parça Yayınları

    "Minimalist olmak için yüzden daha az şeyle yaşamalısınız ve arabanız, eviniz ya da t... 

  • Öksüz Musa
    Hasan İzzettin Dinamo
    Tekin Yayınevi

    “Musa, açlığın, karnında yarattığı fırtına yüzünden hiç uyuya¬m... 

  • Bir Yeniçerinin Hatıraları
    Konstantin Mihailoviç
    Ayrıntı Yayınları

    Sırp Konstantin Mihailoviç İstanbul'un fethinden iki yıl sonra, 1455 yılında, Niş yakınlar... 

Türler » Tarih-İnceleme » Tutankamon (En Ünlü Mısır Firavunu)

Tutankamon (En Ünlü Mısır Firavunu)


 

120.00 TL


Stok Durumu

Mevcut
Stokta mevcut, ortalama 3 günde kargoya verilir.


 
Bill Price / Kalkedon Yayıncılık
Tür: Tarih-İnceleme

Mezarı 1922 yılında bulunana kadar, Eski Mısır Yeni Krallığı'nın en az tanınan firavunu, 18. Hanedanlığın 12. Firavunu olan Tutankamon'du. Hemen ardından tahta geçenler 3000 yılı aşkın bir süre Tutankamon adını tarihten silmek için çabaladılar ve haniyse başarılı oldular. İronik bir şekilde, tam da bu yüzden sonraki firavunların mezarları yağmalandığı halde Tutankamon'un mezarı neredeyse hiç dokunulmamış şekilde bulundu. Öyle görünüyor ki ölümünden kısa bir süre sonra Tutankamon unutuldu. Mezarı ve içindekiler Howard Carter tarafından ortaya çıkarılana kadar bir başka mezarın inşaat artıklarının altında saklı kaldı.

Keşfe dair haberler tüm dünya medyasında arkeolojik bir keşif için benzeri görülmemiş derecede yer alıp sansasyon yarattı; Tutankamon gizemli dehlizlerden gazetelerin manşetlerine taşınmıştı. Mezarda çoğu altın ve işlemeli yarı değerli taşlardan oluşan muhteşem buluntular bu dönemin firavunlarının sıra dışı zenginliğinin açık bir göstergesiydi. Bunlardan özellikle biri, saf altından cenaze maskesi, sonradan eski dünyanın en çok bilinen objesi oldu. Hala o zamanlara ait en güzel nesne olarak görülür.

En az 3000 yıl önce yaşamış genç bir adamın hayatının her ayrıntısı tam olarak bilinemez... Özellikle de hakkında kesin veriler edinilemeyen konularla uğraşırken, yorumlama ve spekülasyon arasındaki çizgi muğlaklaşabilir. Önümüzdeki sayfalarda çizginin doğru tarafında durmaya çalıştım.

Tutankamon'un hükümranlığının Mısır tarihinin en büyüleyici ve sıra dışı dönemlerinden biriyle, yani Amarna Dönemi ve sonrası ile çakıştığı ortaya çıkıyor. Aynı zamanda kuzeyde Hittiler, güneyde Nublar gibi dış güçlerin ve krallığa tabi devletlerin bu dönemde Mısır'a meydan okuduğunu görüyoruz. Bu olaylarla birlikte, mezarın içindekileri düşününce umuyorum ki sonuçta hayatının hala muallakta kalan yönleriyle birlikte Tutankamon hakkında elimizde olan bilgilerin dengeli bir dökümü ortaya çıkacak.

 
2. Hamur, karton, 140 sayfa, 1, 2011
ISBN: 978-605-4511-02-x 
 
 
 
 
     
     

Yeni Eklenenler

  • La Fontaine Masalları
    La Fontaine
    İnkılâp Kitabevi

    Jean de La Fontaine (1621), Fransız edebiyatının en önemli temsilciler...